Szent László nap 2017

Emlékoszlop állítás zászlóbontással

 

2017 Szent László éve. Egyesületünk névadója előtt tisztelegve, emlék oszlopot állítottunk. Ez volt egy alkalmas történelmi pillanat arra, hogy az elkészült zászlónkat szintén bemutassuk.

A Himnusz elhangzása után egy rövid köszöntő azok számára, akik megtiszteltek minket jelenlétükkel. Ez után az egyesület elnökének, Kapitány Attilának köszöntőjét hallgathattuk meg rendhagyó módon. Mivel személyesen nem tudott jelen lenni, így írásba juttatta el hozzánk lelkesítő és előre mutató gondolatait. Ezután Kozma Dóra egyesületi tagunk előadásában hallgathattunk meg egy szép verset Szent László királyunkról. Elérkeztünk a fő momentumhoz. Emlékoszlop leleplezése, melyet Paskó László a terület tulajdonosa valamint a zászlóbontása, melyet ifj. Kapitány Attila egyesületi tag végeztek. A nyitó rendezvény zárásaként, a Szózatot hallgathattuk meg Paskó László előadásában. Felemelő érzés volt. A Szózatot hallgatni és így együtt látni az emlékoszlopot a zászlóval. Különösen azért, mert ez az emlékoszlop egy kezdő lépés volt, a jövőben kialakításra váró emlékhely területén. Ezen a helyen lehetőség lesz megemlékezni mindazokra, kik éltek vagy haltak a magyar hazáért.

A nap hátralevő része családias hangulatban telt. Bográcsba készült ételt ettünk ebédre. Kézműves asztalnál főként a lányok találtak maguknak érdekességet. Idén is volt házi méz, mézkészítmény. A rovással ismerkedők ebben az évben a számokkal kötöttek barátságot. Megtanulhattak összeadni, kivonni, osztani és szorozni rovás számokkal. A gyerekeknek is volt választék. A harciasabb fiúknak ott voltak az "igazi fapuskák" vagy fűrészporral tömött kislabdával dobhattak célba. De volt fára vaskarikát, diótörő, vagy gólyaláb is.

Mivel vasárnap délutántól kezdődött az idei Honvédelmi tábor, így délután már arra kezdtünk készülni. Közösségi munkával felállítottuk a nagy sátrat, mely nem csak látványelem volt, hanem a következő héten a táborlakó gyerekek szálláshelye is.

Estére egy társított programnak lehettünk résztvevői. Mivel most volt Szent Iván éjjele, mely a leghosszabb nap, egyuttal a napforduló, ez okból este a szentjános bogár túra után egy napfordulós tüzet is gyújtottunk, mely kellő szakrális alapot adott a következő hétre.

Gond és probléma mentesen eltelt ez a nap is. Jövőre visszavárunk!

 

Bátorság, Hit, Tudás