Felhívás

Kedves Bajtársak, Egyesületi tagok, Támogatók, Barátok, Ismerősök!

Egyesületünk működése során több sikeres programot valósított már meg eddig is, de most egy idáig csak óhajtott és vágyott lehetőséget kaptunk.

Azok számára, akik nem tudtak részt venni a Szent László Honvédelmi Tábor résztvevői számára nyár végén szervezett és a Szigethalmi Élménytábor területén megtartott összejövetelen, pár szóban beszámolnék a történtekről.

Azon az eseményen a  helyszínen egy másik programon részt vett a település polgármestere is, aki találkozott az általunk táboroztatott gyermekekkel. A velük való találkozás olyan pozitív élményt adott neki, hogy támogatásáról biztosította Egyesületünket. Csodálatosnak tartotta, hogy nyári tábori körülmények között ilyen fegyelmezett csapatot lehet összehozni az általunk alkalmazott oktató, nevelő módszerekkel.

Támogatásának egyik része mostanra realizálódott, mert a Szigethalmi Széchenyi István Általános Iskolában lehetőségünk nyílt a honvédelmi tábor programjának egy részét felső tagozatos gyermekek számára tanrendbe illesztett szakköri formában megismertetni.

A honvédelmi szakkört hetente egy alkalommal pénteken 14,00 és 16.00 óra között tudjuk megtartani. A gyermekek értesítéséről az Igazgatónő gondoskodott, az eddig eltelt három foglalkozás alatt az átlag létszám 12-15 fő volt. Rendelkezésünkre áll esetenként egy harminc fős osztályterem, és természetesen az iskolaudvar is nyitva áll előttünk.

Mivel a felkérés és az indítás között nagyon rövid idő telt el, így a táborban oktatott alapismeretek adják az oktatás fő gerincét, de természetesen alkalmazkodnunk kell a speciális iskolai körülményekhez és a heti egyszeri oktatási napokhoz, tanítási szünetekhez.

Célunk, hogy az Alapító Okiratunkban is megfogalmazott ifjúsággal kapcsolatos céljainkat a nyári időszakokból ki tudjuk bővíteni a tanítási év minden hetére. Reményeink szerint a jövő évi nyári táborban már sok ismerős arccal fogunk találkozni a most megismert 10-15 éves gyermekek közül, akik egy évi előképzettséggel vehetnek részt rajta.

Fő témakörök
- Erőnlét
- Alaki
- Tájékozódás
- Tűz
- Víz
- Menedék

-Túlélés elektrotechnikai termékek nélkül

Kiegészítő témakörök
- Nyomolvasás
- Csapdázás
- Csomók, hurkok
- Íjászat
- Légpuskalövészet
- Rejtőzködés, álcázás

Külsős előadók
- Rendőrség (pl drogprevenció)
- Honvédség (pl haditörténelem)
- Mentőszolgálat (pl újraélesztés, sebellátás)
- Katasztrófavédelem
- Rovásoktatás
- Édesanyák klubja

Helyszínek
Alapvetően szabadtér
- Iskola udvar
- Tököli parkerdő
- Ifjúsági tábor
Esetenként 30 fős tanterem

Egyéb programok és lehetőségek
- Túra
- Laktanyalátogatások
- Felkészítés (iskolai vagy városi rendezvényre)

- Nyári tábor

Helyszín: Pest megye, Szigethalom, Thököly u. 37.

Az eddig tanított ismeretek:

Az erőnléti felmérés mellett, a tájékozódás témakörből az északi irány meghatározásának fontosságát, és módjait. A térképről, annak fajtái és az azon feltüntetett információkról.

Alaki foglalkozás keretein belül az alapállás és a vigyázzállás.

Erőnlét alapfokon. Rendszeres testnevelés.

Október havi emléknapok (10.06 és 10.23) átbeszélése. Kötetlen beszélgetések hazáról, honról, honvédelemről.

Eddigi tapasztalat: Nagyobb kihívás mint a tábor!

Kedves Bajtársak! Várjuk jelentkezéseteket alkalmankénti oktatói részvételre az Általatok oktatott vagy oktatni vágyott témakörből az őszi tanítási szünet kezdetéig (október 29-ig). Természetesen tudjuk, hogy iskolai oktatási időpont nem mindig egyeztethető össze a munkahelyi kötelezettségekkel, de a tervek között szerepel hétvégi program is, illetve az előre megbeszélt időpont rögzítve lesz.

A honvédelmi szakkör helyi koordinátora Hentes (Szabó Péter, szabopeter69@gmail.com; 0670/421-4459), így kérjük, hogy minden felajánlással, ötlettel, javaslattal őt keressétek.

 

2018. október 23.                                        Kapitány Attila elnök