Emlékezzünk

Emlékezzünk!

 

(1945. 02. 11.)

 

A kitörés napja. 1945-ben ezen a napon a krónikák szerint 43.900 német és magyar katona tört ki a várból. A kegyetlen mészárlást követően 785 fő ért célba. Akik maradtak, mert mozgásképtelenek voltak (a szikla korházban fekvő betegek és sebesültek), lángszórók tüzének martalékává váltak.

 

(2017. 02. 11.)

Ma rájuk emlékezünk, és értük gyújtunk egy mécsest.

Az idén „kitörőket” nem a szovjetek géppuskatüze ritkította, hanem az időjárás. A Virágos-nyereg és a solymári benzinkút közötti szakasz erősen megritkította a mezőnyt. Voltak, akiket a mentő vitt el. A fizikai állóképesség mellett a felszerelésnek volt még nagy jelentősége.

Túl vagyunk ezen a rendezvényen is. A kivonulás rendben lezajlott, mondhatni az évek során a tradíció megteremtődött. Az emberek arra vártak, hogy meginduljunk. Özönlöttek velünk, utánunk ki a Bécsi kapun. Többen meg is köszönték. A plusz, amivel ez az év több volt, hogy a Farkasok velünk együtt indultak. Beálltak mögénk és velünk együtt énekelték a menetdalt. Remélem ez is hagyományteremtő lett, sőt a jövőben több szervezet is részt vesz a közös kivonuláson. Istenem, hogy mennyire felemelő volt itt lenni.

 

Részünkről a túrát sikeresen teljesítők: Furka Levente (60), Szilágyi Balázs (60), Gyenes János (60), Szűcs Sándor (60), Kapitány Attila (60), Korsós Gábor (60)

Kozma Dóra a 25-öt megcsinálta, átnevezett 60-ra. Perbálig bírta.

Ezúton gratulálok minden Bajtársamnak, aki a Kitörés túra bármelyik távjára benevezett, és azon akár csak 1 métert is megtett.

 

Dicsőség a hősöknek!

 

Bátorság, Hit, Tudás